Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27105
Sted- og lokalitetsnummer
160403-162
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Kolpengård og Løve, matr.nr.6k : Høj i skel til Løvet, matr.nr.3e (Græstrup sogn) "Horshøj", 1,75 x 22 m. Stort, tragtformet hul i top; i SØ rævegrav; V-foden bortskåret af vej; i skel; dels lyng, dels bjergfyr.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. i tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, hul i top, dyreaktivitet, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Dyrket (ager), skov. Foto: S/H 08.08.79-S, F 10.04.79-S. *** Nyberejsningstekst *** Rundhøj kaldet "Horshøj", højden varierer fra 1,5 til 2,2 m. I centrum en gammel, tragtformet nedgravning 1,5 m dyb og med bundmålene 1,5 x 1 m. En tidligere ager NV for højen er tilplantet med juletræer (rødgran), skønsmæssigt for 5-8 år siden. Der er dog respekteret en planteaftand på 4-5 m fra højfod.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med et par egetræer, et par større nåletræer, små nåletræer, lidt hindbær, græs og lyng. Beliggende tæt ved skovvej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links