Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27102
Sted- og lokalitetsnummer
160401-102
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Kolpengård og Løve Høj, 1,25 x 14 m. Planteriller op ad sydlige trediedel. Lyng i ny plantage.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj. På s-siden ses stadig tydeligt de i fredningstext omtalte plantefurer. Bevoksning: 1989: Lyng og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj i skov. Fundet som beskrevet. Planterillerne mod syd ses fortsat. Rodvælter der er vippet på plads igen på vestsiden. Højen er bevokset med græs, gamle nåletræer og helt små nåletræer. Ligger op til skovvej.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjsiden mod syd er ødelagt af gamle planteriller. På højen græs, en bøg mod nord og 6 gamle nåletræer hvoraf de 5 står i foden. Desuden helt små nåletræer. Beliggende tæt ved skovvej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links