Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27103
Sted- og lokalitetsnummer
160401-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Kolpengård og Løve "Skrædderhøj", 2,5 x 22 m. I top lille hul; overfladen ujævn. Lyng i ny plantage.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj kaldet "Skrædderhøj". Smukt kuplet form i overfladen omkring toppen noget ujævn, vistnok delvis som følge af gamle rævegrave. Et 1 x 1 m stort, 0,5 m dybt hul N for centrum er dog menneskeskabt. Efter 4 cm kortet at dømme har højen ligget helt omgivet af nåleskov. Nu omgives højen mod V og S af gl. grfanskov, mens dens omgivelser i øvrigt består af græs- og lyngklædt overdrev med spredte gran- og gyvelbestande. Denne biotop synes ikke af ny dato. Bevoksning: 1989: Mos og Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, gyvler, et løvtræ og enkelte nåletræer mod nord.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links