Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
27107
Sted- og lokalitetsnummer
160401-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj tinglyst 1991 med følgende tekst: ************************************* Høj, 2,5 x 22 x 25 m. En del af N-fod bortpløjet. Indgravninger i SV og NV; afgravninger i V- og S-siderne, der delvis står som lave skrænter.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, 2,5 M. h., 30 M. br. Nordre Halvdel er overpløjet, mod Sv. 5 mindre Gruber (Kartoffelhuler), søndre Side er noget afgravet og har en større Grube. Ved søndre Rand nogle høje Træer, ellers græsgroet, i Ager. Bevoksning: 1989: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 30 m. Nordlige halvdel overpløjet, sydsiden stejlt afgravet. Graner i ager og krat.
1951
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2710:7, Status: C
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj beliggende i rektangulært, udyrket areal ed gamle løvtræer, omgivet af ager. På selve højen gamle graner, hvoraf flere stormfaldne. Fredningstextens oplysning om, at "nordlige halvdel" er overpløjet, virker forkert. Højst 3-5 m af N-foden synes overpløjet (i dag: nærmere bortpløjet), mens en evt. tidligere opdyrkning højere oppe på højsiden i N ikke mere er synlig. Højen har gamle indgraveringer i SV og NV, samt afgravninger af V- og S-siderne, der delvis står som lave skrænter. Disse indgreb er dog stadig ubetydelige sammenlignet med de betragtelige dele af højens volumen, der står tilbage, tilsyneladende udskadt. Tinglyses. Bevoksning: 1989: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1991
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er dækket af krat og væltede udgåede træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links