overs 8674
.
detail 8675
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
423099
Sted- og lokalitetsnummer
050507-239
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Busene Have er fyldt med spor efter fortidens mennesker. De fleste af sporene er af kultisk karakter, og hele stedet emmer af religion og mystik. Spredt i skoven ligger 10 gravhøje, der formentlig er bygget i bronzealderen (1700-500 f.Kr.). Her findes også forskellige stensætninger. En 10 meter lang og fire meter bred stensætning kan ses endnu. Et andet sted står en oprejst bautasten, der i vikingetiden (750-1050 e. Kr.) fungerede som afmærkning i landskabet.

Original fredningstekst

Firsidet stensætning, formentlig langdysse, orienteret Ø-V. 10 m lang, 6,5 m bred. Nordsiden har 6 sten, sydsiden 3. Ingen sten i gavlene. Stenene er ca. 0,5 m høje og 0,8 m brede. De synes alle at stå på oprindelig plads.

Undersøgelseshistorie

1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStensætning: Ødelagt ved vejarbejde. I den ene side: 5 randsten i nord. I den anden: 3 randsten tilbage i syd. @ efter håndskriften at dømme registreret samtidig med sb 238.
1983
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1983
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningFiresidet stensætning, formentlig langdysse, orienteret Ø-V. 10 m lang, 6,5 m bred. Nordsiden har 6 sten, sydsiden 3. Ingen sten i gavlene. Stenene er ca. 0,5 m høje og 0,8 m brede. De synes alle at stå på oprindelig plads.
1983
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links