Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26154
Sted- og lokalitetsnummer
150402-25
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj ca. 14,5 x 7 m ca. 1,5 m høj. Orienteret NV-SØ. Noget forgravet mod øst. I overfladen en del hovedstore sten samt en enkelt større sten. Fire randsten, 2 mod øst og 2 mod vest. Græs- og træbevokset i bøgeskov.

Undersøgelseshistorie

1981
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Museal rekognoscering - Moesgård Museum
1981
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1983
Tinglysning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningLanghøj ca. 14,5 x 7 m ca. 1,5 m høj. Orienteret NV-SØ. Noget forgravet mod øst. I overfladen en del hovedstore sten samt en enkelt større sten. Fire randsten, 2 mod øst og 2 mod vest. Græs- og træbevokset i bøgeskov.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Træerne er fældet. Højen er græsklædt samt bevokset med lidt krat og bregner.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links