Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26157
Sted- og lokalitetsnummer
150402-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. Højen er 17 m i diameter og ca. 1,5 m høj. I toppen en lille sænkning. I ØSØ en indgravning i højsiden, ca. 6 x 6 m stor.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Moesgård MuseumGravhøj. Højen måler 17 m. i diameter og er ca. 1½ m. høj. I toppen en lille sænkning. I østsiden et stort hul, ca. 6x6 m. og gravet helt i bund. Skaden er formentlig gammel. I østsiden ses lidt sten. Højen er bevokset med græs samt to træer mod vest. Træerne bør fældes. De øvrige træer på højen er allerede fældet. Træaffaldet ligger delvist på højen endnu.meget tydelig på reliefkort.Hul i højsiden mod øst
2014
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumRundhøj. Højen måler 17 m. i diameter og er ca. 1½ m. høj. Højfoden er tydelig. I toppen en lille sænkning. I øst/SØ en stor indgravning i højsiden, ca. 6x6 m. og gravet helt i bund. SØ-siden er således helt ødelagt. Centralgraven kan dog være intakt, hvilket kan berettige en fredning. To store gamle løvtræer på højen samt lav opvækst af selvsåede træer. Mod NV og øst ligger meget træaffald på højen. Mod øst (ved indgravningen i højsiden) desuden en stendynge.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, et par store bøgetræer og små bøge der er på vej op.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links