Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221919
Sted- og lokalitetsnummer
140214-99
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Kong Hagens Grav". Formodet langhøj, 75 x 15 m, indtil 1,75 m høj. Orienteret NV/SØ. Over en knapt 30 m lang strækning står midterpartiet højt, med ret stejle sider og en langsgående, vejlignende grøft i toppen. Øvrige dele af højen i NV og SØ er i ældre tid noget forgravede og udjævnede til en højde af ca. 1 m. Langs begge langsider en ca. meterdyb grøft, muligvis efter opgravning af randsten. På og omkring højen talrige større og mindre sten.

Undersøgelseshistorie

1988
Museal besigtigelse - Djurslands Museum
1988
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRegelmæssig langhøj/jordvold med en langsgående ca. 0,5 m dyb grøft i toppen og på hver langside en ca. 1 m dyb grav/grøft. Langs siderne og for enderne en del større og mindre sten. Syd-og nordenden udjævnet til et uregelmæssigt plateau - sandsynligvis sekundær forstyrrelse.
1988
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2004
Tinglysning - KUAS, FortidsminderFormodet langhøj, 75 x 15 m, indtil 1,75 m høj. Talrige sten på og omkring højen.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Der ligger nogle store sten i grøfterne langs siderne. Højen er tæt bevokset med små nåletræer i begge ender. Midterpartiet er bevokset med store, gamle bøgetræer. Beliggende i skovkant.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links