Detail af byfredssten, set fra sydvest
.
Fortidsminde set fra sydvest
.

Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
361620
Sted- og lokalitetsnummer
080407-71
Anlæg
Mindesmærke, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Umatr. gadejord, Rødegårdsvej Byfredssten ved Rødegårdsvej Granitpæl, 1,2 m høj, tværmål ved jordoverfladen 35 x 28 cm. På siden mod sydvest er øverst udhugget tallet 16, dernæst to fugle med udspredte vinger. Den ene har hovedet opad, den anden hovedet nedad, og halerne rører ved hinanden. Under fuglene er tallet 49 udhugget.

Undersøgelseshistorie

1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorByfredssten. Endnu ikke fredet. Står på fortov på Rødegårdsvej. Besigtigelse og beskrev den i august, hvorfor jeg ikke har beskrevet den nu. ** Seværdighedsforklaring ** Original sten på trafikeret vej, der fortæller hvor grænsen går mellem land og by.
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningByfredssten ved Rødegårdsvej. Granitpæl, 1,20 høj, tværmål ved jordoverfladen 35 x 28 cm. På siden mod sydvest er øverst udhugget tallet 16, dernæst to fugle med udspredte vinger. Den ene har hovedet opad, den anden hovedet nedad, og halerne rører ved hinanden. Under fuglene er tallet 49 udhugget.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links