Byfredssten, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
361621
Sted- og lokalitetsnummer
080407-72
Anlæg
Mindesmærke, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: umatr. gadejord, Skt. Jørgensgade Byfredssten på Skt. Jørgensgade Granitpæl i skellet til matr.nr. 5r Skt. Jørgensgade 186. 1 m høj, tværmål ved jordoverfladen 40 x 22 cm. På siden mod syd er udhugget to fugle med udspredte vinger, den ene har hovedet opad, den anden hovedet nedad, og halerne rører ved hinanden. Under fuglene er årstallet 1649 udhugget. Under dette årstal er en flad V-formet figur indhugget.

Undersøgelseshistorie

1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorByfredssten. Endnu ikke fredet. Står i skellet mellem fortov og privat have. Besigtigede den i august, hvorfor jeg ikke har beskrevet den nu. ** Seværdighedsforklaring ** Original sten på trafikeret vej, der fortæller hvor grænsen går mellem land og by.
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningByfredssten på Skt. Jørgensgade. Granitpæl i skellet til matr. nr. 5r Skt. Jørgensgade 186. 1 m høj, tværmål ved jordoverfladen 40 x 22 cm. På siden mod syd er udhugget to fugle med udspredte vinger, den ene har hovedet opad, den anden hovedet nedad, og halerne rører ved hinanden. Under fuglene er årstallet 1649 udhugget. Under dette årstal er en flad V-formet figur indhugget.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links