Faktaboks

Kommune
Odense Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36161
Sted- og lokalitetsnummer
080407-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Odense kommune, Odense bys udvalg for køb og salg af ejendomme. En oprindelig meget anselig gravhøj, beliggende tæt nord for Ejby mølle lige vest for vejen fra møllen til Sct. Jørgens- gade. Højden andrager ca. 4 m. Siderne er stejle og synes, omend de er temmelig regelmæssige, en del afgravede, hvorfor tværmålet ved foden nu kun udgør 12-15 m. Højen er bevokset med træer og krat. Flere småstier fører op til toppen. Ind- hegnet.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn oprindelig meget anselig gravhøj, beliggende tæt nord for Ejby Mølle lige vest for vejen fra møllen til Sct. Jørgensgade. Højden andrager ca. 4 m. Siderne er stejle og synes, omend de er temmelig regelmæssige, en del afgravede, hvorfor tværmålet ved foden nu kun udgør 12-15 m. Højen er bevokset med træer og krat. Flere småstier fører op til toppen. Indhegnet. Garage bygget ind i Nordfoden.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMod N garage i højfoden. Beskadigelser: 2 små stier fører op til toppen fra Ø og SV. Stor bøg i højfod mod Ø. Besynderlig buskbevoksning. Burde ryddes og sås til med græs. Mål: 6x21x14 m. ** Seværdighedsforklaring ** Stor og flot høj i offentlig park ved det verdensberømte odensianske cykelstisystem.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhoej, der ligger taet på en villa. Hoejen er helt tilplantet med havebuske.Det tidligere indmeldte affald er nu fjernet. På grund af hoejens taette beplantning opleves hoejen ikke som et fortidsminde.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links