Koncert med orkesteret Sømændene på Musikhus Elværket i Holbæk i forbindelse med SKVULP Holbæk Havnekulturfestival i juni 2019.
.

Musikhus Elværket er et af Holbæks største musiksteder. Husets 50‑60 årlige koncerter varetages af en række frivillige foreninger inden for en bred vifte af genrer. Pop- og rockmusikken arrangeres af Musikklubben Elværket, som præsenterer store danske navne ved 20‑25 koncerter årligt.

Derudover leverer Holbæk Jazzklub, en af landets ældste af arten, 8‑10 årlige koncerter med etablerede, internationale navne. Jazzklubben har eksisteret siden 1955 og i sin nuværende form siden 1996.

Holbæk Symfoniorkester og Holbæk Byorkester er begge amatørorkestre, som årligt afvikler 5‑6 koncerter. Gospelkoret Loud and Reloaded samt Holbæk Big Band holder 1‑2 koncerter hver. Foruden foreningskoncerterne arrangerer huset selv seks klassiske koncerter årligt med kommunens eget klassiske ensemble, FøniXensemblet. Det blev etableret i 1999 under navnet Holbæk Ensemblet med det formål at levere klassiske koncerter på højt kunstnerisk niveau, samtidig med at musikken bliver formidlet på en uformel og nærværende måde.

Holbæk Kulturskole, som driver Musikhus Elværket, afvikler selv 4‑6 årlige koncerter i musikskoleregi. Kulturskolen har ca. 500 elever og samarbejder bredt med forskellige aktører inden for kunst og kultur. En af disse er Holbæk Garden, grundlagt i 1959. Desuden afholdes ca. 4‑6 koncerter af Coming Up, en sammenslutning af unge, som laver arrangementer med nye, unge bands.

Kulturkasernen er et sprudlende samlingssted for den lokale amatørkultur og foreningslivet. Her har foreningen In Tune øvelokaler, som benyttes af 8‑10 bands inden for mange genrer. Kulturkasernen huser også en Tangoforening, som har øveaftener og milongaer, dvs. åbne danseaftener. I Holbækområdet er der desuden flere private danseskoler.

Tølløse Festival blev afholdt i perioden 1981-99. I 2017 blev festivalen lanceret igen, og den har været afholdt siden, bortset fra i 2020, hvor den var aflyst pga. coronakrisen. Programmet strækker sig over folkemusik og rock til dans. Foruden Tølløse Kor trives en række andre kor i byen. Af kendte navne fra kommunens musikliv kan nævnes komponist og teaterdirektør Aage Stentoft, sangskriver og producer Cutfather, operasangeren Inga Nielsen og jazzbrødrene Finn, Jørgen og Peder Kragerup.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Holbæk Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans