Dansetraditionen er udbredt på Djursland, og der findes stadig mange folkedanseforeninger i kommunen. På billedet ses folkedansere i folkedragter på Vivild Højskole i begyndelsen af 1900-tallet.
.

Fra Randers Fjord og et langt stykke ind i Norddjursland har der frem til begyndelsen af 1900-tallet været spillet og danset menuet. I Fjellerup blev »Skaberens Monnevet«, en folkelig menuet, indspillet på fonografvalse i 1915 med den 85-årige spillemand Johannes Munch. Ved den lejlighed fortalte Munch om festerne, hvor han havde spillet. Både til fastelavn, til påske og til barselsgilder blev der festet og danset i flere dage.

En særlig tradition var tildelingen af gadelam, som betød, at en ugift karl til fastelavn fik tildelt en pige, som han skulle være kavaler for det følgende år. Parrene gik til kirke med musik i spidsen, og når de kom fra kirke, spiste karlene hos deres gadelam, og derefter var der dans, den såkaldte liegstouw, som folkedansere kalder deres baller med dans og spillemandsmusik. Karlene holdt to baller, og pigerne et.

Der var mange spillemænd på Djursland, bl.a. var spillemændene fra Gjerrild efterspurgte til fester og gilder i Djurs Nørre Herred. I det område blev der arrangeret gammelmandsballer, som var baller, hvor især de ældre dansede de gamle danse.

Den lokale musik- og dansetradition levede videre blandt festmusikere i 1960’erne og 70’erne i den nordøstlige del af Djursland. Flere af disse kom senere til at spille til folkedans, som fik stor tilslutning. Der findes i dag 12 folkedanserforeninger på Djursland.

Djursland Spillemænd har optrådt med keltisk inspireret folkrock siden 1974. I kommunen findes adskillige kor, heriblandt Grenaa Koret, der blev stiftet i 1964.

Lokale foreninger er en stor drivkraft for musiklivet i Norddjurs Kommune. Foreningen Pavillonen sørger for den daglige drift af Kulturhuset Pavillonen i Grenaa. I samarbejde med bl.a. Østdjurs Musikforening og Djurs Musik- og Event Forening afholdes mange forskellige arrangementer, herunder koncerter, teater og standup.

Grenaa Gademusiker Festival, som afholdes hvert år i juni, har til formål at fremme den lokale talentudvikling i Grenaa. Kulturskolen Norddjurs tilbyder undervisning i drama, billedkunst, musik og dans. Kulturskolen rummer en bred vifte af undervisningstilbud lige fra den legende begynderundervisning til den mere uddannelsesrettede. Kulturakademiet under Kulturskolen Norddjurs tilbyder børn og unge mulighed for at udvikle deres talent.

Anholt afholder restaurant Molevitten flere koncerter, og Anholt Festival finder sted i juli måned. Sangerinden Sharin Foo, bl.a. kendt fra gruppen The Raveonettes, er født i den lille by Emmelev. Sangeren Jon Nørgaard er født i Grenaa og fik sit store gennembrud, da han vandt TV 2-programmet Popstars i 2002.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Norddjurs Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans