Nordby, 2019. Kortet gengiver næsten hele Nordby med dens tætte vrimmel af 1700-og 1800-tals bondehuse og -gårde, indfattet i de gamle ringgaders oval. Kvartererne uden for denne er langt nyere. Gadekæret ses midt i byen, og lidt vest herfor biblioteket og det kendte klokketårn. Byhaven ved sydenden af Nordby Hovedgade rummer et udvalg af ældre kulturplanter.
.

Nordby har en befolkning på 216 og et areal på 0,4 km2. Byen ligger omtrent midt på Samsøs nordlige halvø og er dennes største by. Den ligger 10 m.o.h. i et fladt terræn, der skråner svagt ned mod Kattegat 1 km østpå. Nordby har kun fået få tilføjelser siden 1800-tallet. Med sit karakteristiske gulmalede klokketårn, velholdt bindingsværk og frodige småhaver omkring gadekæret er den et populært udflugtsmål, og den har en del små turistvendte servicevirksomheder. Kirken ligger halvanden km syd for byen, og dagligvarer fås i Mårup 2 km sydpå.

De velbevarede gårde og skippergårde ligger tæt rundt om gadekæret i Nordby. Nordby blev i 1990 kåret til Danmarks bedst bevarede landsby.

.

Betydning af bynavnet Nordby

Den ældst kendte kilde til navnet Nordby er fra 1445, hvor formen Norby optræder. I senere belæg findes former som Norbye (1579‑80) og Nordbye (1688). Navnet er sammensat af substantivet nor med betydningen »noget snævert, indsnævring«. I skriften, men ikke i den lokale udtale, er det omdannet til retningsangivelsen nord. Efterleddet er substantivet by, og navnet sigter sandsynligvis til byens beliggenhed ved øens karakteristiske indsnævring.

Mere om bynavne i kommunen

Videre læsning

Læs mere om byer i Samsø Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer