Faktaboks

Per Neble
Født
28. marts 1937, Nykøbing F
Død
13. september 2004, København
Titel
Billedhugger, installationskunstner
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Per Neble har sit udgangspunkt i det jyske kunstmiljø i slutningen af 1960erne omkring udstillingsgruppen Sonde, som han har været medlem af siden starten i 1967. Fra maleriet gik han efter denne periode helt over til installationer, performances og skulpturer i blandede materialer. N. søger hele tiden at komme i kritisk dialog med det omgivende samfund og kunstinstitutionen. Han udtrykker sine holdninger gennem et minimalistisk billedsprog, båret af klare ideer. F.eks. i Stakit (1974), som er et sammenrullet plankeværk, der skal minde os om de grænser, vi kan sætte op for os selv og for andre.

Kunstinstitutionen har N. f.eks. forholdt sig til i installationen Tag madpakken med (1992), hvor alt var taget ned fra væggene i Den frie Udstillingsbygning, og en gangbro var installeret gennem bygningen og derved tvang beskueren til at opleve rummet som andet end et udstillingslokale. N. har udført flere udsmykningsopgaver, bl.a. Ballerupsløjfen ved Ballerup Station (1985). En stor svunget halvbue i beton rejser sig fra fortovet som en gigantisk høvlspån, materialet slippes løs og får lov at slå en krølle. I udsmykningen Et Randersspil (1987) på Slotspladsen i hjembyen Randers har N. i en bunden opgave ved en enkel, skulpturel virkning, 13 betonfiberkugler spredt ud over pladsen, i forbindelse med pladsens belægning tilføjet byrummet en ny betydning.

Genealogi

Neble, Per, *1937, billedhugger og installationskunstner. *28.3.1937 i Nyk. F, ?13.9.2004 i København. Forældre: Købmand Svend Anker N. og Julie Metea Thuesen. ~14.7.1962 i Tirsted ved Rødby med Lis Hansen, *23.6.1937 i Nakskov, ?27.1.1993 i Randers, datter af kleinsmed Poul Emil H. og Ingrid Elisabeth Clausen.

Uddannelse

Autodidakt.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links