set fra sydøst
.
set fra syd
.
set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
43053
Sted- og lokalitetsnummer
210502-46
Anlæg
Platform for hus eller gård, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Sydfelt. Ubebygget værft nr. 1 i Magisterkogen. Høj, som i grundplan er rund og måler 36 m i diameter. Det er uregelmæssigt kuppelformet og er ca. 1,5 m højt. Lige vest for værftets højeste punkt ligger en fedding, der er ca. 0,3 m dyb og måler 2 m i diameter. Værftet ligger i græs. Fredningsgrænsen følger grøften rundt om værftet.

Undersøgelseshistorie

1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningUbebygget værft nr. 1 i Magisterkogen. Høj, som i grundplan er er rund og måler 36 m i diameter. Det er uregelmæssigt kuppelformet og er ca. 1,5 m højt. Lige vest for værftets højeste punkt ligger en fedding, der er ca. 0,3 m dyb og måler 2 m i diameter. Værftet ligger i græs. Fredningsgrænsen følger grøften rundt om værftet.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1986
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Hus

Hus, opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is. Læs videre her.

Gård

Gård, i nyere tid almindelig betegnelse for et landbrug, der rådede over egen trækkraft, dvs. heste, og hvor beboerne udelukkende var beskæftiget ved jordbruget, i modsætning til hus, hvor dette normalt ikke var tilfældet. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links