set fra øst
.
set fra sydvest
.
set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
43051
Sted- og lokalitetsnummer
210502-43
Anlæg
Platform for hus eller gård, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Værft, Feldsværre. Højning, som af grundplan er nærmest kvadratisk, men med stærkt rundede hjør- ner og konvekse sider. Udstrækninger er 85 m øst-vest og 80 m nord-syd. En øst-vest gående markvej forløber hen over højningen langs sydlige kant, og syd for markvejen ligger en del af højningen i dyrket mark. Fredningsgrænsen går langs markvejens sydlige kant. Højningens topflade er ujævn og største højde er 3,5 m over omgivende terræn. På topfladens vest- lige del findes en 15 x 10 m stor vandfyldt sænkning (fedding). Højningens sydvestlige hjørne er noget lavereliggende i forhold til topfladen, og høj- ningens sydøsthjørne er meget uregelmæssig. Højningen ligger i græs.

Undersøgelseshistorie

1961
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOpmåling og prøvegravning på værftet Fældsværre ved N.Kingo Jacobsen, Geografisk Institut og O.Voss, Nationalmuseet. Formålet med undersøgelsen er at få afklaret værftets alder og brugsperioder. Desværre består Fældsværre hovedsagelig af klæg, hvilket de fleste middelalderlige værfter gør, og det giver dårlige muligheder for bevaring af trægenstande i modsætning til de forhistoriske værfter, hvis hovedbestanddel er gødning. Værftet har i nyere tid huset 3 gårde, men er idag ubeboet.
1962
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningVærft, Feldsværre. Højning, som af grundplan er nærmest kvadratisk, men med stærkt rundede hjørner og konvekse sider. Udstrækningen er 85 m østvest og 80 m nord-syd. En øst-vest gående markvej forløber hen over højningen langs sydlige kant, og syd for markvejen ligger en del af højningen i dyrket mark. Fredningsgrænsen går langs markvejens sydlige kant. Højningens topflade er ujævn og største højde er 3,5 m over omgivende terræn. På topfladens vestlige del findes en 15 x 10 m stor vandfyldt sænkning (fedding). Højningens sydvestlige hjørne er noget lavereliggende i forhold til topfladen, og højningens sydøsthjørne er meget uregelmæssig. Højningen ligger i græs.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1986
Diverse sagsbehandling - Haderslev Museum
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidÆndring af sb.-nummer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Uspecificeret museal aktivitet - Haderslev MuseumNiels Kingo Jacobsen, Geografisk Institut, foretog i perioden 1962-1969 boringer og prøvegravninger af en del sønderjyske lokaliteter, hovedsageligt middelalderlige værfter i marsken. Haderslev Museum har siden overtaget Jacobsens fundmateriale. Materialet er i 2014 udsorteret og 178 fundnumre hørende til Fællesværre-undersøgelsen er oprettet (HAM 5282x1-178).
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Hus

Hus, opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is. Læs videre her.

Gård

Gård, i nyere tid almindelig betegnelse for et landbrug, der rådede over egen trækkraft, dvs. heste, og hvor beboerne udelukkende var beskæftiget ved jordbruget, i modsætning til hus, hvor dette normalt ikke var tilfældet. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links