Indgangen til Riddersalen. Siden 1989 har det gamle forlystelsessted Lorrylagt både navn og lokaler til hovedstadens regionale TV 2-station.
.

Riddersalen er et teater på Frederiksberg. I 1864 blev Allégade 9 indrettet til sangerindeknejpe, og med Carl J.O. Kehlet som ejer fra 1877 begyndte stedets storhedstid. På førstesalen kunne man møde »Nordens skønneste Kvinder« i Café Chantant, og klientellet bestod af datidens litterære levemænd, bl.a. Holger Drachmann, der her mødte sit livs muse, Amanda Nielsen, som kom til at optræde i hans forfatterskab som Edith. I 1896 købte den initiativrige journalist Lorry Feilberg stedet, omdøbte det til Operetten og fortsatte løjerne.

Feilberg ekspanderede og opkøbte naboejendommene og indrettede dem i forskellige stilarter: Landsbyen, Drachmann Kroen samt Guldaldersalen, som dog først stod færdig efter hans død i 1917. Riddersalen blev indrettet i Operettens lokaler og åbnede i 1914. Her opstod mellemkrigsårenes ledende avantgardescene, der tiltrak intellektuelle koryfæer som Storm P. (Robert Storm Petersen), Ludvig Brandstrup, Per Knutzon, PH (Poul Henningsen), Kjeld Abell og Sam Besekow. Fra slutningen af 1950’erne gik det tilbage, og først med Jytte Abildstrøm fra 1970 og siden Signe Birkbøll har Riddersalen genvundet sin position i dansk teater. De øvrige lokaler har siden 1989 lagt hus til TV 2 Lorry.

Riddersalens foyer står stadig, som den så ud i 1914. Til venstre finder man garderoben og til højre døren ind til den gamle telefonboks.

.

Videre læsning

Læs mere om Teater- og forlystelsesliv på Frederiksberg

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film