Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
330316
Sted- og lokalitetsnummer
190514-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-højen afmeldt, da højen er overpløjet tilbage i 1957 ****************************************** Høj, 1,75 x 19 m. En del af vestlige halvdel bevaret, i denne et stort indhak. Ingen sandsynlighed for bevaret centralgrav.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 68' i Tv. 9' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,75 m h., Diam. 19 m. Den østlige Halvdel er sløjfet. Der staar en lodret Brink i Retning N.-S., omtrentlig midt i hvis nordlige Halvdel en Pakning af hovedstore Sten kommer til Syne. En Del af dem er styrtet ned, paa Nordfoden ligger ca. 2 Læs Sten, fra Piksten til Koltringer, herfra. Beplantet i Plantage.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,75 x 19 m. En Del af vestlige Halvdel bevaret, i denne et stort Indhak. Ingen Sandsynlighed for bevaret Centralgrav.
1957
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links