Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33042
Sted- og lokalitetsnummer
190514-43
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,65 x 15 m. Sydfod og lidt af -side bortskåret i en ret linie. Fod bortskåret til alle sider. Hul i top med udløber i SØ. Østfod afskåret i ret linie. Hul i NØ-fod og et i NØ-side og et i V-side. Lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,65 m h., Diam. 16,50 m Foden bortskaaret til alle Sider, saa at Grundplanen er en Kvadrat. I Toppen et Hul, 0,80 m d., ca. 3,50 x 2,75 m. Siderne overalt meget beskadigede, med lave Gruber. Lynggroet i Ager.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,65 x 15 m. S-Fod og lidt af -Side bortskaaret i en ret Linie. Fod bortskaaret til alle Sider. Hul i Top med Udløber i SØ. Ø-Fod afskaaret i ret Linie. Hul i NØ-Fod og et i NØ-Side, et i V-Side. Lyng i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1996
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterVed afsætning af et nyt punkt, sb. 61, kunne det konstateres at sb. 43 var afsat forkert.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links