Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33039
Sted- og lokalitetsnummer
190514-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,9 x 19 m. top og midtparti fjernet. Indgravning i Ø-side, SØ-side affladet. To huller i S-side. V-side afgravet ved nyt skel. Fod afskåret til alle sider. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 50' i Tv. 8' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,90 m h., Diam. 19 m. Foden er til alle Sider afskaaret, saaledes at Grundplanen er en Kvadrat. Aller Siderne er afgravede, navnlig i V. og Ø. Den sydlige Trediedel af Højen er ødelagt af dybe Kartoffelkuler. Midtpartiet opsluges af et Hul, 1,20 m d., 3,50 m i Diam. Højden har været betydeligt, Diam. vist lidt større. Græsgroet i Ager.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,9 x 19 m. Top og Midtparti fjernet. Indgravning i Ø-Side, SØ-Side affladet. To Huller i S-Side. V-Side afgravet ved nyt Skel. Fod afskaaret til alle Sider. Græs i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links