Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
33038
Sted- og lokalitetsnummer
190514-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 14/7 1913. Gdr. Hans Chr. Sørensen, Schæfergaard. Diplom Høj, ca. 3,3 x 21,5 m. Indsænket i flad top. V-foden let beskadiget. Indsænkning i NV-side, flad indsænkning i Ø-side, lignende i S-side. Kreaturer ødelægger overfladen. Lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 54' i Tv. 8' høi.
1913
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 3,30 m h., Diam. 21,50 m. I den noget flade Top et faa cm indsænket Hul, ca. 2 m i Diam. Den nederste Halvdel af Siden er ujævn og let beskadiget i S. og V., stærkere i N.V. og N., hvilket sidste Sted viser sig som en plan, ret skraa Flade med Ujævnheder forneden. I Ø. er Foden en Del afskaaret og hele Siden afgravet op til Toppen. Alle Huller er tilgroede. Lynggroet i Ager.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj ca 3,3 x 21,5 m. Indsænket i flad Top. V-Foden let beskadiget. Indsænkning i NV-Side, flad Indsænkning i Ø-Side, lign. i S-Side. Kreaturer ødelægger Overfladen. Lyng i Ager. FM 1913 Ingen MS.
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links