oversigt, set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
352415
Sted- og lokalitetsnummer
040107-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,8 x 16 m. Flad, en sti skærer igennem dens østre side. Med enkelte træer. I skov.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0.8 x 16 m. Flad, en Sti skærer igennem dens østre Side. Med enkelte Træer. I Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Hvælvet høj, mål ca. 0,8 x 16 x 16 m., med afskåret side mod Ø af skovsti. Lidt diffus højfod. Der ligger 2 mindre sten på højen, højoverfladen lidt ujævn, bevokset med gamle graner. Den ligger ved ret våde skovstier ca. 500 m. fra offentlig vej. Ligger på højning i terrænet. Fotograferede nr. 2.20-21 forkert, troede højen var sløjfet - betonklodsen en skelpæl? (forsynet med krone uden initialer). Den lå ca. 100 m. N for højen ved samme sti. Bevoksning: 1983: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links