Oversigt set fra NØ
.
Oversigt set fra SØ.
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110730
Sted- og lokalitetsnummer
110712-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 21 m. Siderne afgravet i N., S. og Ø. I top et hul 7 x 4 m. Randsten synlige i alle sider. Græs og buskads i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorForgravet rundhøj i ager som tidl. beskrevet. Topkrater 7 x 4 m. stort Ø-V og ca 1,2 m. dybt. SV-lige højside gennemgravet af grævlilnger og delvist nedskredet hvorved der er opstået en ca. 5 m. lang og 1,5 m. høj, lodret brink unden vegetation. Højen oppløjes cirkulært til højfod og er græsklædt og lmed gederams og hyldebuske. Enkelte marksten er oplagt på højfoden. Ingen synlige randsten. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk udsigt over Feggesund / Limfjorden fra højen. Bevoksning: 1992: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet, står med ret stejle sider. Bevokset med delvis udgåede hyldetræer.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en græsklædt rundhøj med småbuske. Ligger i dyrket mark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links