Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110720
Sted- og lokalitetsnummer
110712-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 16 m. Top let sænket. I NØ. en indgravning. S. for top skærer et granskel højen i Ø.-V. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGræsklædt rundhøj m. spredte rønnebuske og på N- højfod en enkelt gran ca. 6m. høj. I markskel. N. højfod afgravet stejlt i gl. tid, og ØNØ-højside har en tilsvarende flad og nu helt tilgroet afgravning. Pløjes helt ind til S.højfod. Ager NV for højen i ca. 1,5 m. afstand. NØ for højen et lille overdrevsareal m. græs og nåletræer. V. for højen, helt indtil højfod, i V-Ø gående læhegnslinie en bunke gl. trærødder fra fjernet læhegnsbevoksning. ** Seværdighedsforklaring ** Højgruppe jfr. 1107:15. Bevoksning: 1992: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Pleje bør foretages ved fortidsmindet. Højen indgår i højgruppe og bør være mere synlig. Træerne på højen bør fældes.
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i kanten af træbevokset skråning på mark. Bevokset med røn og et grantræ.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links