Oversigt - set fra sydøst.
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1713192
Sted- og lokalitetsnummer
140706-240
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,9 m høj og 10 m i N-S x 8,7 m i Ø-V. Højen er den østligste af 4 høje på række øst-vest. På højtop 4 kampesten og 2 mindre sten samt 1 kampesten på sydøstre højside.

Undersøgelseshistorie

1989
Museal besigtigelse - Kulturhistorisk Museum Randers
1990
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidJævn kuplet rundhøj ca. 8 m i diameter og 1 m høj. I toppen fire 0,5 m store sten anbragt i en 2 x 2 m firkant. I sydøst delen af højen er endnu en større sten. Løvtræsbevoksning.
1990
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links