Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28133
Sted- og lokalitetsnummer
160508-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 0,8-1 m høj, ca. 6 m i øst-vest, ca. 8-10 m i nord-syd. Godt 1/3 af højen mod vest er bortgravet af vej, og siden af højen står her ret stejlt. I kanten af højen ses mod nord og øst 2 større sten. Tæt bevokset med krat og træer, i skov.

Undersøgelseshistorie

1934
Privat besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHer ligger paa en kratbevokset Bakke en lav Gravhøj ca 1 m høj og 6 m i Diam. - Paa Højens Skraaning ligger 3 store Sten. Den 4. er vist nedgravet i en forbiløbende Hulvej. - Højen og Bakke er tæt kratbevokset, men Ejeren er villig til at fjerne Krattet ved en eventuel Undersøgelse af Højen. [skitse i sb.] Bevoksning: 1996: Løvkrat og Løvtræer
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0,8-1 m høj, ca. 6 m i øst-vest, ca. 8-10 m i nord-syd. Godt 1/3 af højen mod vest er bortgravet af vej, og siden af højen står her ret stejlt. I kanten af højen ses mod nord og øst 2 større sten. Tæt bevokset med krat og træer, i skov.
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1996
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som tidligere beskrevet - dog nærmere 7 m i ø-v og 10 m i n-s. Kvasbunke fjernet. Tilføjelse: 2 kantsten ligger frem i sydfod. Bevokset med 3 store løvtræer, krat og græs i kant af løvskov. Bevoksning: 1996: Løvkrat og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med 3 meget store løvtræer, en del ung opvækst samt lidt kløver og bregner. Sparsomt græsdække. Foruden de to sten i syd ses to sten i øst (alle ret små). Der ligger en stor nedfalden gren på højen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links