Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
141191
Sted- og lokalitetsnummer
120509-122
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, en af "Albæk Sekshøje", 3,50 (fra nordøst) - 4,40 (fra syd) x 24 m (- 18 m i nord-syd). Hul i top, diam. 5 m, 1,6 m dybt, ført ud i siden mod vest-nordvest i 3 m's bredde. Grøft hen over højsiden mod nord-nordøst (i skellet til Buderup sogn) ca. 1 m bred med 0,60 m høj, lodret brink mod syd-sydvest. Græsklædt, mellem plantage og ager. Buderup sogn, Sørup, matr.nr. 13g: Høj i skel il Suldrup sogn, Albæk hovedgård, matr.nr. 2b.

Undersøgelseshistorie

1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøjen er beliggende i et smalt bøgetræsbælte i skovbyrn mellem overvejende stormvæltet nåletræsplantage og ager. Der er skabt en lysning omkring højen, men bøgepur og anden ung opvækst har indfundet sig. Ellers som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links