Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26127
Sted- og lokalitetsnummer
160203-164
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 20/8 1897, gårdejer Simon Jensen Diplom. Afmærkn.: MS 1899, løjtnant Lassen. Høj, den sydligste af "Alkenhøje", 4,30 x 21 m. Svage spor af sneglegang op ad højsiden ses. Græsklædt i ager. NMI: MS ved fod mod sydvest.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1897
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAlkenhøj syd F550-366 I følge ejern har højen set sådan ud de sidste 40 år. Gården er en slægtsgård og man har altid set en ære i at have højen og ser ingen grund til at ændre højens udseende. Det er naturligvis ikke muligt at bedømme græsdækkets alder på højens østside, men i betragtning af højens gode bevaringstilstand lyder ejerens forklaring rimelig. Sagen bør anses for afsluttet. Bevoksning: 1981: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er helt dækket af bregner samt lidt hyld på sydsiden. FM-sten ikke synlig - kan ikke genfindes. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links