Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26125
Sted- og lokalitetsnummer
160203-154
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 11/5 1933, købt. Høj, "Hårdalhøj", 1-1,25 x 9 m. I top en gammel nu udfyldt nedgravning. Græsklædt i ager. NMI: I fredningen er medindbefattet et areal af bakketoppen 15 x 19 m.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1933
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHårdalhjøj F550-367 Retablering OK. Marken omkrig anvendes til planteskole for små grantræer - 10 m høje. De står indtil 2,5-3 m. fra højfoden. Ifølge ejeren sidestilles planteskolen med dyrkningen af f.eks. korn og grøntsager i landbrusglovene. Træerne står der kun 1 år, hvorefter de skal flyttes så rodnettet er meget lille og træerne vil aldrig vokse op om højen. Derfor kan §53 næppe komme på tale. Sagen må anses for afsluttet. Ejerne ønsker at rydde meget af det selvsåede egekrat på højen - må være OK.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med to meget store egetræer, brombærkrat og græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links