Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26123
Sted- og lokalitetsnummer
160203-148
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 20/8 1897. Gårdejer Peder Pedersen. Diplom Afmærkn.: MS 1899. Løjtnant Lassen. Høj, "Tippethøj", 4 x 21 m. I top gammel overfladisk gravning. Nordøst for top spor efter gammel gravning, ca. 2 m bred, 1 m dyb. Græsklædt i ager. NM.I.: MS ved fod mod øst står skråt.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1897
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTippthøj. Det er vanskelig at afgøre hvad der er sket. Der ligger nogle løse græstørv på højens vest og nordside, men jeg er i tvivl om de er lagt på højen eller tvætimod pløjet af højen. En forstyrrelse på 1 meter højde på ses ikke på NV siden, hvilket kunne skyldes af højfoden delvis er pløjet i stykker ?. Såfremt der er tale om på-lagt jord er det sjusket, der er ikke stampet eller sået græs. Indhegninger står nogle steder for tæt på højen.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Tæt bevokset med bregner, lidt birk, eg, hyben, hindbærkrat mm. Højen er omgivet af et kraftigt hegn.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links