set fra SØ
.
set fra NØ
.
set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
260568
Sted- og lokalitetsnummer
180302-136
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Assing. Tingl.: Diplom Afmærkn.: MS 1928. Høj, 2 x 29 m. Velbevaret og lynggroet. Mærkesten midt på siden mod sydøst. (Gravninger i top efter ræve, hvilke gravninger ejeren dog lovede at istan- sætte; afskrabning af lyngskjolden midt på østsiden, hvilken skade også lo- vedes udbedret. Endvidere fandtes en større sten slæbt op på højen, hvilken ejeren lovede foranlediget borttaget). (De nævnte beskadigelser skyldes ikke ejeren eller dennes bestyrer). NMI: 1951: Høj. 1,7 x 23,5 m. Lyngklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Høj", som fritekst, tilgroet, højfod i 1/2 m. høj brink i syd og øst, bevokset med græs, løv- og fyrretræer og ditto krat, i kant af lille blandskov ved ager. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links