Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
260569
Sted- og lokalitetsnummer
180302-141
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Assing. Tingl.: Diplom. Høj, 1 x 24 m. Lidt udfladet på grund af tidligere dyrkning. Græsgroet i ager. Højen skal holdes ehgnet mod kreaturer o.lign., idet den oprindeligt frede- de lynggroede overflade er forsvundet ved pløjning efter fredningen, således at overfladen nu er væsentlig svækket; endvidere skal ploven holdes i god afstand fra højfod, således at brinker ikke opstår. (Denne beskrivelse fra 1957). NMI: 1951: Høj, 1,8 x 17,3 m. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Høj", affladet top, højfod står i lav brink, især i øst og vest, bevokset med græs, i ager, pløjes for tæt, især på højfod i syd og nord og helt ind til brink i øst og vest, bør pløjes 1 m. ud fra højfod rundt om, der er flere hjulspor i græsset over højen i NS-lig retning, højen måler ca. 18 m. i NS-lig retning. Bevoksning: 1991: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links