Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220950
Sted- og lokalitetsnummer
130611-101
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 15 m. I toppen en stor gravning, ca. 3 x 4 m og 1 m dyb, med udgang mod øst. Syd for denne et mindre hul, ca. 1 m i diameter, 0,5 m dybt. Bevokset med træer i skoven Bakkeskov.

Undersøgelseshistorie

1960
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj. Har været udsat for gravning i top, ca. 4 x 4 m. og 1 m. dyb, med udgang mod Ø. S for denne et mindre hul, ca. 1 m. i diam., 0,5 m. dybt. Er tilgroet med hindbærris og løvkrat. Højens N-side ligger ind mod granbevoksning. S-siden mod bøgebevoksning. Bevoksning: 1980: Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skov. Fundet som beskrevet. Højen er bevokset med spredte løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links