Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
221014
Sted- og lokalitetsnummer
130609-18
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Jordfæstegrav, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af opr. stor høj, nu 2,25 m høj. Lynggroet.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1974
Privat udgravning - Viborg MuseumI 1973-1974 foretog elever fra levring efterskole under ledelse af lærer A. Willemoes Nielsen en udgravning af en overpløjet gravhøj beliggende på et bakkedrag nord for Levring. Ved undersøgelsen af den stærkt nedpløjede og på anden vis forstyrrede gravhøj fandtes rester af en Ø-V orienteret ca. 1,75x0,50-55 m stor grav hvori en tyknakket flintøkse, en ravperle samt et flintstykke. Gravbunden rummede meget trækul. Det kunne endvidere idagttages, at graven var placeret på den oprindelige overflade, der forud for anlæggelsen af højen var brændt af. Delvist ind under højen fandtes en grube med enkelte lerkarskår. Ved udgravningen fandtes mange stykker af kløvede sten i forstyrrede dele af højen. Graven og den oprindelige høj kan ud fra graven dateres til enkeltgravskulturen, men det er uvist om der har været yngre grave og flere højfaser. Viborg Museum modtog efter udgravningen en beretning samt fundene fra udgravningen.
2012
Diverse sagsbehandling - Viborg MuseumRegistrering af genstande til Museernes Samlinger og af revidering af oplysninger i Fund og Fortidsminder.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links