Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
291722
Sted- og lokalitetsnummer
030501-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Bøgeshøj, 2,5 x 12 m. I toppen lille hul; på østsiden roser, på nordfoden graner. Trappetrin til top.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBøgehøi, en naturlig Banke af ret regelmæssig Form. Gravhøi? Bevoksning: 1980: Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Bøgeshøj", 2 1/2 x 12 m., i Toppen lille Hul, paa Østsiden Roser, paa Nordfoden Graner. Trappe fører til Top.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kaldet "Bøgehøj" eller "Bøgeshøj". I toppen et 2 m rundt hul, der er 1/2 m dybt. Ved højfod 3 synlige randsten. Beskadigelser: Natur: I sydskråning små åbne hak. NB: Det er ejerens bedstefar, der i slutningen af forrige århundrede har gravet hullet. I følge sagnet ville han finde en guldskat, hvis han gravede i 3 nætter og hver nat holdt op før hanegal og ikke snakkede med nogen. Ejeren er arkæologisk interesseret og har en stor oldsamling. Bevoksning: 1980: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, syrener, brændenælder, hyben og brombær.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links