Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Samsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
291720
Sted- og lokalitetsnummer
030501-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Stihøj, 19 x 15, 2,5 m høj. Firkantet afpløjet, hul i mid- ten ujævn overflade. En stenrække er sat på højsiden i V graner.

Undersøgelseshistorie

1828
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor Jordhøi med enkelte Randstene. Dens uregelmæssige Form hidrører fra, at Jord fra en Udgravning i Midten er kastet hen paa Siderne. Tværmaal 46-47 Fod, Høide omtrent 8 Fod. Den ligger en 20 Alen fra en høi, langstrakt Brink ud imod Beltet. (Fund fra Stighøi, øst for Langemark By. Se K. Hammers Brev, 10 Februar 1828, i Museets Arkiv, den kaldes Stie-Høyen i Thurahs Beskrivelse). Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Stihøj", 19 x 15 m., 2 1/2 m. høj, firkantet afpløjet, Hul i Midten, ujævn Overflade. En Stenrække er sat paa Højsiden i V. Graner.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kaldet "Stihøj". Firkantet afpløjet. Uregelmæssig overflade. I toppen et 6,5 m x 7,5 m stort hul, der er 1,5 m dybt. En stenrække på vestlige højside. Beskadigelser: Hærværk: I NØ-skråning lige under toppen et 2,4 m x 1,5 m stort hul, der er mindst 1,5 m dybt. Friskgravet med opkastet jorddynge længere nede ad skråning. I hullet en kakkelovn, trillebør, brædder m.m. (film 13:50). Bruddet står helt frisk og er undermineret i skrænten nærmest højtop, så mere højfyld er styrtet ned og vil styrte ned. Affald: Jvf. foregående om "hærværk" dertil en trillebær i højtoppens hul. Andet: Stenrækken i vest: de synlige sten er faldet ud efter og resten kan sikkert ikke ses i det lange græs. ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj med "flot plyndringshul". Vidt udsyn. Bevoksning: 1980: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumSelve højen er tæt bevokset med gamle nåletræer og hyld. Omkring højen mod syd og vest tæt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links