Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31099
Sted- og lokalitetsnummer
170901-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 20 m. Den sydlige halvdel bortgravet, højen står dog med skrånende side mod syd. Den bevarede halvdel har ujævn side. Græsgroet med buske i udkant af ager.(På toppen rejst et luftmel- detårn hvilende på fire nedgravede cementklodser, vagtrum indret- tet nederst i tårnet).

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNæsten helt jævnet rund Høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 20 m. Den sydlige Halvdel bortgravet, Højen står dog med skrånende Side mod Syd. Den bevarede Halvdel har ujævn Side. Græsgroet med Buske i Udkant af Ager. (På Toppen rejst et Luftmeldetårn hvilende på fire nedgravede Cementklodser, Vagtrum indrettet nederst i Tårnet).
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links