Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24104
Sted- og lokalitetsnummer
130301-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3 m høj, 10 m bred i øst-vest, 20 m i nord-syd. Gamle gravninger i top og sider. Græs- og lynggroet med enkelte træer.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj med gamle gravninger i og nær toppen. Foran SV fod en gammel markstensdynge, desuden spredte marksten hist og her ved foden. Arealet N, Ø og S for højen (vistnok en fhv. frugtplantage eller planteskole) er nytilplantet med nobilisgran, sandsybligvis i 1988. Træerne står dog ikke nærmere højen end 6-8m. På naboejendommen, ca. 50 m Ø for højen, er en ca. 6-8 årig rødgrankultur. På grund af mange levende hegn er højen ikke synlig fra afstand, dvs. fra arealer uden for ejendommen. Derfor ej påtale. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links