Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24105
Sted- og lokalitetsnummer
130301-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3 x 15 m. I top en sænkning, 1,5 m bred, 0,75 m dyb, der fortsætter ned over østsiden. Vestsiden afgravet, nu eftergroet. Lyngklædt med enkelte træer.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor Høj, beliggende på græsklædt grønning omgivet af nyere parcelhuse mod SØ, S og V- dog alle henved 100 m fra højen. Selve højen er stærkt nedbrudt og vansiret af færdsel i form af børns leg, samt knallertkørsel. Henved halvdelen af højoverfladen er helt vegetationsløs, først og fremmest på toppen og hele SV-siden, men også i SØ og N. Den i fredningstekst nævnte "sænkning", 1,5 m bred og 0,75 m dyb, er ikke mere erkendbar, antagelig fordi højtoppen er eroderet ned. Toppen er nu ujævn og meget uregelmæssig men nærmest fladt skålformet (max. 0,2 m dyb). Foruden tydelige spor af knallertkørsel op af højsiderne ses i SV en ny, regulær indgravning nær toppen, med en 0,5 m høj brink øverst. Højen er bevokset med gamle løvtræer, hvoriblandt en eg der ved sin udsædvanlige egnethed som klatretræ nok især forårsager børns ophold på højen. I forbindelse med pleje bør der etableres effektiv "knallertspærring" (fx. i form af liggende bøgekævler el. lign) omkring højen. Bevoksning: 1989: Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med 6 store egetræer, krat mod nord samt græs. Beliggende i grønt område.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links