Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24103
Sted- og lokalitetsnummer
130301-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 x 15 m. I top et hul, 4 m bredt, 1,25 m dybt. Siden mod syd og sydvest afgravet, nu eftergroet. Græs- klædt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj med gammelt topkrater som beskrevet, nu ca. 0,8 m dybt. Gamle afgravninger i S og (navnlig) SV. Foran højfoden i NØ, SØ og SV ligger gamle markstensbunker,i SØ af tildels meget store sten. På højsiden i Ø og S ligger mørnede brædder og bræddeflager, muligvis fra børns huler, endvidere kvasbunker og løstliggende grene og kvas. Spredt på og omkring højen ligger tilblæste plastsække og plasticfolie, ligesom der rundt om på højen ses diverse småaffald ( en udrangeret stårrørsstol og andet småskråt). Overhovedet virker højen som en affaldsremise med sin beliggenhed midt på et gammelt areal i et nyt industriområde. Højen bør soigneres og plejes, hvorved dens egenart (=fortidsminde) i kontrast til omgivelserne ville blive understreget på en heldig måde, og dens funktion som affaldsopsamler ville blive brudt. Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer
2008
Museal rekognoscering - Moesgård Museum§29f og NBL. §18 sten mod Sا29f og NBL. §18 sten mod NØ
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i græsmark hvor der går får. Højen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links