Sten - Set fra Ø
.
Oversigt - Set fra N
.
Oversigt - Set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2627102
Sted- og lokalitetsnummer
010111-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ikke tinglyst, men meddelt til ejer: Høj. 1,0 x 9 m. En enkelt sten i højfoden i Ø. Græsklædt med en stor bøg på højen. I gammel bøgeskov.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske Centralregister
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2014
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiHøj. H. 1,0 x diam. 14 m. Relativt lav høj med to gamle bøgetræer, et på toppen samt et i højfod mod SV. Desuden to yngre, selvsåede bøgetræer. En enkelt sten på højen i Ø. En anlagt grussti, i retning NV-SØ, går tæt forbi højfoden i Ø. Højen er beliggende i gammel bøgeskov.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links