Sten på toppen af højen set fra V
.
Diget på østsiden af højen, set fra S
.
Den sydlige afslutning af diget på vestsiden af højen - set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28061
Sted- og lokalitetsnummer
170802-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Barslund Knap", 2 x 30 m. Lidt ujævn i overflade, men ellers velbevaret. Græsgroet med selvsået fyr; i plantage. Matr.nr. 1h, Omvrå by: Del af "Barslund Knap". Matr.nr. 7q, Bøvl og Norge gårde: Høj i skel til matr.nr. 13a, Skærlund Matr.nr. 3k, Døvling, Skarrild sogn: Høj i skel til matr.nr.13a, Skærlund.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Barslund Knap". I skel mod Skarild Sogn og S. Omme Sogn (Matr.nr. 1h Omvraa og 7d Kirkeby - se herunder). 1.2 x 13 M. Bevoksning: 1982: Løvkrat
1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Barslund Knap", 2 x 30 m. Lidt ujævn i overflade, men ellers velbevaret. Græsgroet med selvsået fyr. I plantage.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,5 x 20,0 x 18,0 m. Lidt ujævn overflade, ellers pæn. Hele vejen rundt undtagen i SV* (hvor det sands. er fjernet ved markarbejde) omgivet af et lavt dige i en afstand af ca. 10 m. fra højfoden. I krat i sogneskel. Burde soigneres og noget burde gøres, for at der ikke forsvinder mere af det omgivende dige. Kan vi ændre fredningen ? * Er det den del, der er Sdr.Omme Sogn, Bøvl og Norge Gde. matr.nr. 7q ? Bevoksning: 1982: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumLav flad høj ca 1x12 i skovstrimmel/bredt levende hegn.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links