Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140390
Sted- og lokalitetsnummer
110101-174
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 18 m i Ø-V, i N-V 8 m til grøftens nordside. 5 x 5 x 0,6 m stor gravning i top. Siden mod S bortgravet i fuld højde af grøft, til de øvrige sider er foden afpløjet. Større sænkning i siden mod Ø. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMindre, gjennemgravet Høi.
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØdelagt Høj, 20 m. i Tværm., 2.4 m. h. Toppen borttaget ved en nu tilgroet Midtgravning, 5.5 m. br., 0.6 m. d. Siden mod S. bortgravet i fuld Højde af en Grøft, i Siden mod Ø. mindre Sænkning. Foden mod N. bortpløjet. Udflydende Omrids. Græsgroet i Ager. - E. 1877: Mindre Høj, gennemgravet.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 18 m i Ø-V, i N-S 8 m, til Grøftens N-Side. 5 x 5 x 0,6 m stor Gravning i Top. Siden mod S bortgravet i fuld Højde af Grøft, til de øvrige Sider er Foden afpløjet. Større Sænkning i Siden mod Ø. Græsgroet i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bræsbevokset i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links