Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140391
Sted- og lokalitetsnummer
110101-98
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Magokshøj", 17 x 3,3 m. Toppen flad. I siderne mod NV, SV, N NØ, og Ø seks dybe kuler. Foden firesidet afpløjet. Græs- og lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMagokshøi, en Del af Toppen er borttaget, 12 større og mindre Stene ligge til Rest af et Gravkammer, som er jordfyldt.
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMedtaget Høj, 17.2 i Tværm., 3.6 m. h. Flad Top, Side mod S. udflydende, i Side mod NØ, NV, SV og Ø. store og dybe Kartoffelkuler. Græs- og lynggroet i Ager. - E. 1877: 'Magokshøj', Top afgravet, Rest af et jordfyldt Gravkammer (12 Sten).
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Magokshøj", 17 x 3,3 m. Toppen flad. I Siderne mod NV, SV, NNØ og Ø seks dybe Kuler. Foden firsidet afpløjet. Græs- og lynggroet i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links