Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
081115
Sted- og lokalitetsnummer
100406-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 2,5 x 12 x 8 m. Centrum og den vestlige del af den oprindelige høj er gravet bort. Højen er plantet til med træer, men er ellers dækket af græs og lyng.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, c. 8 F. høi. Hele Toppen er afgravet, men Underdelen er ikke forstyret.
1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLyngklædt Høj i Fyrreplantage, 2 m. høj, c. 16 m. Tværmaal, den vestlige ]"Bette Tølhøj"[ af de 2 "Tølhøje". Hele den vestlige Halvdel af Højen er bortgravet i nyere Tid, der vides intet om Fund. Gravningen er ført til lidt over Bund, mulig er dog Midtgraven ikke naaet. I Toppen en flad, trugformet Sænkning.
1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUanselig Forhøjning med Midterkrater.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. 2,5 x 12 x 8 m. Centrum og den vestlige del af den oprindelige høj er gravet bort. Højen er plantet til med træer, men er ellers dækket af græs og lyng.
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumBar højrest i blandet skov.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Tølhøj". Højrest beliggende i mindre plantageskovareal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links