Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131092
Sted- og lokalitetsnummer
120501-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,6 x 14 m. Hul syd-sydvest for top, diam. 2 m, 0,4 m dybt og syd-sydøst for top 3 x 2,5 m, 0,5 m dybt, hvorfra en 3,5 m lang, 0,5 m bred og 0,4 m dyb, buet fure går mod øst. Hul øst for top, diam. 1 m, 0,5 m dybt. En større sten ved fod mod øst-nordøst. Lyngklædt mellem ager og hede. Hedegårde, matr.nr. 1n: Høj i skel til matr.nr. 1c af Hede- gårde.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFundet som beskrevet. Beliggende i ufremommeligt gyvekbuskads. Ret mod N er dyrket mark. Her ud imod er højet plejet og der er indkik til højen fra denne side.Særdeles gennemgravet i toppen. Flere grove dyregrave. Bevokset af unge løvtræer og fyr. Bør plejes.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links