Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
141063
Sted- og lokalitetsnummer
120513-54
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Hedegårde, matr.nr.1g (Bislev sogn): Høj i skel til matr.nr.25q af Veggerby, Veggerby sogn. Høj, "Byrstedhøj", 1,5 x 10 m. Noget over halvdelen mod Ø bevaret, en del af SV-siden overpløjet, SØ-fod afplø- jet. Græs- og lyngklædt, mellem agre.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumLille, uundselig, højrest i skel mellem ager og træbevoksning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links