Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
141148
Sted- og lokalitetsnummer
120513-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Åstrupgårde m.m. Høj, 2,7 (fra vest) - 3,4 (fra sydøst) x 17 m. Flad sænkning i top, diameter 3 m. Hul i siden mod øst-sydøst fra fod til top 2,25 m bredt, ved foden udvidende sig til 5,5 m, 0,6 m dybt. Grøft, 2 m bred, 0,4 m dyb, lidt inden for foden fra syd-sydvest til syd-sydøst og fra nord-nordøst til øst-nord- øst. Østfod afpløjet. Lyng- og græsklædt, med læbælte henover, i ager. Veggerby sogn, Åstrupgårde matr.nr. 8c: Høj i skel til matr. nr. 9h af Åstrupgårde. Veggerby sogn, Åstrupgårde matr.nr. 8f: Høj i skel til matr. nr. 9h af Åstrupgårde.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj i skel i ager.Bevokset af diverse træer og buske. Velbeliggende med formidabelt 360 graders vue. Bør ryddes.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links