Oversigtsfoto sf NØ
.
Oversigtsfoto sf Ø
.
Oversgtsfoto sf V
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240810
Sted- og lokalitetsnummer
180304-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 30/6 1932, Geodætisk Institut (6 m omkr. stenen). "Bjergmandshøj" 2,5 x 20 m. Sænkninger fra sydvest og sydøst mod midten. Lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Bjergmandshøj", krater i højtop med ujævne sider, ca. 1,5 m. dybt, med dyregrav i nordlig højtop, udførsel i grøft gennem vestsiden, større afgravning af sydsiden, foden er afgravet i brink rundt om og på SV-brinken er henlagt et lag delvist tilgroede mindre marksten (antagelig fra kartoffeloptagning), ca. 16 x 1 m., afgravning af østsiden med tilgroede små marksten, skaderne er græsgroet, ellers bevokset med lyng, i ager. ** Seværdighedsforklaring ** Kan ses fra landevej. Bevoksning: 1991: Græs og Lyng
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumBjergmands høj. Plyndret fra sydvest - hele midten væk.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links